China Cross Culture: Zorg ervoor dat u succesvol zaken kunt doen met de Chinezen. Leer de cultuurverschillen te doorgronden. Zorg ervoor dat uw zaken niet om de verkeerde reden mislukken. Chinese translation agency, Chinees vertaalbureau. Zaken doen in China. Zaken doen met China. Zaken doen met Chinezen. China, Chinezen, Chinees, Hong Kong, Taiwan, China in het Nieuws, Cultuur, zakelijk, Zakenreis, Visum, Chinese taal, tips, evenementen, forum, Chinees leren, Masterclass Chinese business, Zaken doen in China, Zaken doen met Chinezen, Wilt u zaken doen met China, China Cross Culture, China community, China, Community, Succesvol zaken doen in China, Cultuurverschillen, Cultuurverschillen Nederland-China, Cultuurverschillen Chinezen - Nederlanders, Chinese translation agency, Chinees vertaalbureau, het land China, foto's van China, zaken doen met chinezen, cultuurverschillen, chinees geld, chineze valuta, chinees leren, chinese karakters, chinese kalender, vijf elementen, namen, sociale contacten, non-verbale communicatie, rollen en verhoudingen, communiceren, onderhandelen, guanxi, china in het nieuws, kennismaking met chinezen, Werken met Chinezen, werken met China, werken in China, zakendoen met China, zakendoen in China, zakendoen met Chinezen, ontwikkelingen in China, samenwerken met China, samenwerking in China, samenwerken met Chinezen, Chinees leren, import en export China, visa voor China, Chinees zakendoen, Chinees zaken doen, Gratis Chinees leren, Online cursus Chinees, gratis online cursus Chinees, Geheel gratis cursus Chinees, beginnen met Chinees, Pinyin intypen, klankleer, tonen, pinyintranscriptie, toon-sandhi, medeklinkercontrasten, klinkercontrasten, tooncontrasten, Chinees leren, online cursus. Zakendoen in China. Zakendoen met China. Zakendoen met Chinezen."/>
Trouwen - Eenkindpolitiek - Spugen - Luxe producten - Chinezen en reizen - Internet

China is absoluut het land van de ongekende mogelijkheden. Het onmogelijke wordt gerealiseerd in China en waarschijnlijk zult u zich regelmatig (positief of negatief) verbazen. Hieronder volgen een aantal dingen die u wellicht nog niet wist over China.

Trouwen

De gewoontes rondom trouwen in China zijn zeer afwijkend ten opzichte van Nederland. Allereerst worden de Chinezen niet door een ambtenaar getrouwd, maar door de leidinggevende van de bruid of bruidegom. Nog niet zo lang geleden was er voor een huwelijk ook toestemming van de baas nodig. Voor deze huwelijksinzegening vindt een officiële registratie plaats die vooraf plaatsvindt maar zonder ceremonie; dit wordt echt als een administratieve handeling gezien. De huwelijksinzegening door de leidinggevende wordt meestal voortgezet in een restaurant waarbij zoveel mogelijk managers uitgenodigd worden om het huwelijk status te geven. De managers krijgen samen met de familieleden een prominente plaats aan tafel. De baas zal vaak als eerste een toespraak houden en refereert daarbij vaak aan het bedrijfsbelang. Tijdens de huwelijkszegening is de bruid meestal in het wit gekleed, maar voor de maaltijd wordt meestal een rode jurk aangetrokken. Rood is de kleur van geluk in China. Tijdens het eten worden de cadeaus gegeven. Het is gebruikelijk om een rood papieren zakje te geven met een geldbedrag. Meestal worden er behoorlijke bedragen (naar Chinese begrippen) gegeven waardoor uiteindelijk met de giften alle kosten voor het huwelijk ruimschoots gecompenseerd worden. Als dank voor de giften zal de bruidegom sigaretten uitdelen en de bruid deelt snoepjes uit aan de vrouwen.

Het maken van een huwelijksreportage is big business in China. In China gebeurt dit nooit op de trouwdag zelf, maar soms wel maanden van tevoren en er worden soms enorme bedragen aan uitgegeven. Men kan zelfs met een heel team van make-up, fotografie, film, geluid, etc. naar een tropische plek vliegen om daar een aantal dagen lang doorlopend foto's/films te maken.

De Chinese huwelijken zijn omgeven door bijgeloof en dit bepaald ook vaak de datum van het huwelijk. Het getal 8 is een geluksgetal en men zal proberen een acht in de datum of het tijdstip te krijgen. Een trouwerij om 8 minuten over 8 is heel normaal. De ultieme datum was natuurlijk 8-8-2008 (start van de Olympische spelen in Beijing).

Eenkindpolitiek

In 1979 is de eenkindpolitiek ingevoerd. De voorkeur van de Chinezen gaat vaak uit naar een mannelijke nakomeling en de eenkindpolitiek heeft dit verergerd. Om te voorkomen dat meisjes geaborteerd worden, mogen zwangere Chinese vrouwen het geslacht van de baby niet weten. In de steden wordt op ieder tweede kind een behoorlijke boete geheven die afhankelijk is van het besteedbaar inkomen. In de agrarische gebieden is een tweede kind toegestaan als het eerste kind een meisje of gehandicapt is, maar tussen het eerste en tweede kind moet minstens drie jaar verschil zitten.

De eenkindpolitiek in combinatie met de voorkeur voor jongens heeft geleid tot een jaarlijks overschot aan jongens. Volgens schattingen zullen over 10 jaar ruim 30.000.000 meer volwassen mannen dan vrouwen zijn. Vandaag de dag is het al lastiger voor mannen om een partner te vinden en dat zal dus alleen maar toenemen.

Een ander gevolg is het zogenaamde "kleine keizer syndroom". Het enige kind wordt alle kant verwend en krijgt alles wat hij wil, alsof hij een kleine keizer is.

Update: Met ingang van 1 januari 2016 is het niet langer verboden om een tweede kind te nemen. De staat zegt dat één koppel vanaf nu twee kinderen mag.

Spugen

Veel mensen hebben het idee dat er overal in China wordt gespuugd. In werkelijkheid is dit sterk overdreven. Uiteraard wordt er wel eens gespuugd, maar dat gebeurt in Nederland ook. Er zijn in China zelfs plaatsen waar men boetes kan krijgen als men betrapt wordt bij het spugen. Het slurpen tijdens het eten van soep/noedels (zelf in een restaurant) is wel heel normaal.

Luxe producten

Bij de steeds groter wordende groep rijke Chinezen is een grote belangstelling voor luxe producten en vooral luxe Westerse artikelen. Het is ook heel normaal om rijkdom opzichtig tentoon te stellen en daarom doen merken met een groot (opzichtig) logo erop het vaak erg goed. Om dezelfde reden is waarschijnlijk de dure lingerie in China niet aangeslagen.

Ook bij de niet vermogende Chinees zijn nieuwe artikelen sterk in trek; sites als Marktplaats die tweedehands artikelen verkopen zijn nog steeds geen succes.

Chinezen en reizen

Bij veel mensen bestaat het idee dat Chinese grenzen dicht zitten en dat de Chinezen door China beperkt worden om te reizen naar het buitenland. Dit is niet juist. De Chinezen kunnen in principe zonder belemmeringen het land uit maar het probleem zit hem in andere landen. Als een Chinees bijvoorbeeld naar Nederland wilt komen om te reizen, dan kan hij in China gewoon zonder problemen en papieren het land uit. Nederland eist echter van de Chinezen een visum en de procedures hieromheen zijn erg strikt en formeel. De belemmeringen zitten dus in Nederland en niet in China.

Kenmerkend voor Chinezen die reizen is dat Chinezen graag in groepsverband reizen. De reisleider is altijd goed herkenbaar door een (Chinees) vlaggetje en vaak heeft de hele groep eenzelfde petje of rugtas op. De reisschema's zijn vaak erg strak. Een rondreis door Europa wordt soms binnen een week afgelegd. Tijdens de reis zal de Chinees vaak geposeerd staan met het V-teken bij allerlei bekende toeristische attracties. 

Internet

Het aantal internet aansluitingen stijgt explosief in China. Naast computers thuis zijn er veel internet cafés in China en er wordt door veel jongeren meer op internet gesurft dan tv gekeken. Vandaag de dag wordt het internet echter nog steeds gecontroleerd/gestuurd door de Chinese overheid. Zelfs in de grootste zoekmachines zijn gevoelige onderwerpen voor de Chinezen nog steeds onvindbaar.