Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
  • Pagina:
  • 1

Onderwerp:

Werken in China praktische informatie #33

  • Marcel Hofman
  • Marcel Hofman's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
Ik zal mijn eigen situatie als expat hieronder kort beschrijven. Mijn naam is Marcel Hofman, ben 28 jaar en ben officieel woonachtig in Nederland, maar ben overwegend in China werkzaam aan de Suzhou Universiteit in Jiangsu Provincie. Nadat ik mijn Master of Public Health aan de Maastricht Universiteit in augustus 2008 behaald had, ben ik in augustus 2008 in de Chinese stad Suzhou begonnen aan een studie Chinese taal en cultuur. Ik heb deze studie (die overigens geen diploma opleverd) tot juli 2010 gevolgd, met de hulp een van een studiebeurs van de VSB bank voor het academisch jaar 2008-2009. Tijdens het laatste semester van het academisch jaar 2009-2010 heb ik tevens een part-time functie in een lokaal ziekenhuis bekleed. Sinds september 2010 ben ik als visiting scholar begonnen aan de Suzhou Universiteit, in de afdeling Public Health.

Tijdens mijn verblijf in China vanaf augustus 2008 tot heden ben ik altijd ingeschreven gebleven in het bevolkingsregister (als woonachtig bij mijn familieleden), heb continue mijn Nederlandse zorgverzekering behouden en tot september 2010 tevens zorgtoeslag ontvangen. Omdat ik tot heden elk jaar tijdens mijn verblijf in China minimaal drie maanden in Nederland verbleef (tijdens de Chinese vakantieperioden ben ik teruggekeerd om familie en vrienden in Nederland te bezoeken) heb ik gekozen om mij niet uit te laten schrijven uit het bevolkingsregister. Echter, mijn werk en woon-situatie in 2011 gaat waarschijnlijk veranderen en daarom wil ik informeren welke veranderingen ik het beste kan doorvoeren in praktische zaken.
In 2011 ben ik waarschijnlijk niet in staat Nederland te bezoeken. Daarnaast is er een grote kans dat mijn huidige contract aan de Suzhou Universiteit, dat tot juli 2011 geldig is, verlengt wordt met minstens 1 jaar. Daarnaast zijn mijn werkgever en ik geinteresseerd in het starten van een PhD in Public Health vanaf het academisch jaar 2011-2012. Een Phd in China neemt normaliter drie tot vijf jaar in beslag. Met deze toekomstplannen in het vooruitzicht, wil ik u om advies vragen betreffende de volgende praktische zaken:


  • eventuale consequenties voor mijn inkomstenverzekeringen
  • toepasbaarheid van de Nederlandse wetgeving op het gebied van sociale verzekeringen
  • consequenties voor mijn juridische status,wel of niet afmelden bij het bevolkingsregister

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Pagina:
  • 1