Zakenreis China - Visum


Vooraf

De informatie op deze pagina geeft een zo compleet en juist mogelijk beeld van de procedures rondom het aanvragen van een visum. Deze procedures, de kosten, openingstijden, etc. kunnen echter in principe van dag tot dag wijzigen. Controleer daarom de meest actuele gegevens altijd op de websites die hieronder staan vermeld.

Vanaf 22 april 2011 is de procedure voor het aanvragen van visum voor China gewijzigd. U kunt hiervoor niet meer terecht op de Chinese ambassade in Den Haag, maar u dient de aanvraag te doen op het nieuwe servicebureau CVASC (Chinese Visa Application Service Center). De gewijzigde procedure staat hieronder vermeld.

Al naar gelang uw bestemming en verblijfsduur heeft u als Nederlander een visum voor China nodig:

 • Voor reizen naar China zelf heeft u in alle gevallen een visum nodig
 • Voor een reis naar Taiwan van maximaal 31 dagen is geen visum nodig. Voor een langer verblijf wel.
 • Voor een verblijf van maximaal 3 maanden in Hong Kong is geen visum nodig.
 • Voor een reis naar Tibet is een speciale toestemming nodig en over het algemeen moet dit in groepsverband plaatsvinden.

 

Er zijn verschillende soorten visa.

 • Toerist en familie visum (categorie L)
 • Business visum (categorie F)
 • Studenten visum (categorie X)
 • Werk visum (categorie Z)
 • Transitvisum (categorie G)
 • Crew visum (categorie C)
 • Journalisten visum (categorie J)
 • Permanent verblijf visum (categorie D)
visum

 

Naast uw bestemming en het type visum, moet u rekening houden met het aantal keren dat u de grens van China zult passeren. Als u een visum heeft om éénmaal China binnen te komen en wilt halverwege de reis een kort uitstapje maken buiten China maken, dan zul u de toegang geweigerd worden als u China weer in komt. LET OP: Hoewel Hongkong en onderdeel is van China, gelden er andere regels voor de toegang tot Hongkong. Als u vanuit China naar Hong Kong gaat, dan moet u de douane passeren en wordt dit gezien als het verlaten van China. Als u daarna terug wilt naar China, dan heeft u een ander type visum nodig! Verder dient uw paspoort bij het verlaten van China nog minstens 6 maanden geldig te zijn.

 

Procedure visum aanvraag voor China

Voorheen werden de visa volledig verzorgt en verstrekt door de Chinese ambassade in Den Haag. Met ingang van 22 april 2011 is dit gewijzigd. De aanvraag loopt nu via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Als gevolg hiervan zijn de kosten voor de aanvraag gestegen.

Adres Rijswijkseweg 60 (6e etage)
2516 EH Den Haag
Telefoonnummer +31 (0)70 - 262 91 50
Faxnummer +31 (0)70 - 388 65 95
Emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website http://www.visaforchina.org/

Standaard openingstijden

Maandag t/m vrijdag
- visumaanvraag: van 09:00 tot 15:00
- betaling en afhalen visum: van 09:00 tot 16:00

 

TIP Controleer voordat u vertrekt op de website van of zij open zijn. Op sommige (Chinese) feestdagen is het kantoor gesloten.

Op de website van CVASC staat de meest actuele informatie. U kunt daar ook het benodigde aanvraagformulier downloaden en thuis alvast invullen. Tevens kun je tegenwoordig online een aanvraagformulier invullen.

De verdere details en benodigdheden zijn ondermeer afhankelijk van het type visum dat u nodig heeft. Op de website van Chinese Visa Application Service Center kunt u alle specifieke informatie nalezen.