Nederland - China in beeld - Eten


Deze site staat vol met allerlei nuttig informatie in tekst rondom de cultuurverschillen tussen Nederland en China, maar soms zeggen afbeeldingen meer dan tekst. Hieronder vindt u een verzameling van allerlei foto's waarmee de cultuurverschillen zichtbaar worden gemaakt.

Als u op de foto klikt, dan krijgt u de foto in groter formaat te zien.

 

De eettafel 
Nederland  China         
 

In Nederland zijn veel restaurant tafels rechthoekig. In China zijn ze veelal rond en voorzien van een draaiplateau. In veel restaurants zijn ook aparte privé vertrekken waar u rustig van uw eten kunt genieten. Soms zijn deze ruimtes voorzien van een tv en al naar gelang de omvang van de groep zal er een persoonlijke bediende in de kamer blijven.

Een gedekte tafel 
Nederland  China         
 

Zelfs bij een elegante tafelzetting zult u zich nog steeds met één paar eetstokjes moeten redden. Soms worden er bij de gerechten aparte stokjes of een lepel gegeven om wat van de schaal af te nemen. Zo niet, dan dient u met de achterkant van uw stokjes iets uit de gezamenlijke schaal te pakken (en de achterkant gaat u natuurlijk niet aflikken); de achterkant is voor het opscheppen, de puntige voorkant om te eten.

Het menu 
Nederland  China         
 

Een Nederlands menu is kort, met alleen wat tekst en vaak 1 of 2 pagina's. In China kunt u zelfs in exclusieve restaurants soms hele boekwerken krijgen als menu vol met foto's. Bij sommige visrestaurants is geen menu aanwezig. U gaat naar een aquaria toe en kiest uw vis uit en geeft aan hoe u deze bereid wilt hebben. 

U kiest voor vis 
Nederland  China         

 

Als u het visgerecht heeft uitgekozen, verwacht dan geen stuk visfilet zonder graten. Meestal krijgt u de volledig vis, met kop, staart en graten en deze kijkt u vol verwachting aan. De gastheer zal de vis wellicht met de kop naar u toedraaien op het plateau zodat u als eerste kunt aanvallen. Heerlijk!

U kiest voor kip 
Nederland  China         
 

Of had u aangegeven dat u een graag kip wilde eten? Ook hier geen Nederlands gebakken kipfiletje, maar veelal stukken kip met bot en vaak met de kop er nog aan. Een delicatesse!

 
U kiest voor kippenpootjes 
Nederland  China         
 

U heeft geen zin in een kippenhoofd op uw bord, dus u speelt het slim. U kiest voor kippenpootjes. Tja helaas... de kippenpootjes, of eigenlijk de voeten, zijn wederom een delicatesse in China. Eet smakelijk.

 
Een snack op straat eten 
Nederland  China         
 

Ja u ziet het goed; en nee het is geen trucagefoto. Waar de Nederlander een patatje haalt, kun je in Beijing op de avondmarkt de meestal uiteenlopende snacks eten zoals schorpioen (erg lekker trouwens), cicade, zeester, geitenballen, gekookte maag, gekook geitenhoofd, etc.