Het eten - 吃


Als u gewend bent geraakt aan de vrijwel identieke menukaarten die een gemiddeld 'Chinees' restaurant in Nederland aanbiedt, dan komt u nog voor verassingen te staan als u naar China gaat. Veel van de gerechten die op de "Nederlands-Chinese" menukaart staan, bestaan in werkelijkheid niet in China, of het is een slap aftreksel van gerechten die u niet zou herkennen in de oorspronkelijke vorm.

Als u zich vervolgens realiseert hoe groot China is, dan wordt het plaatje langzaam wat duidelijker. Als u zelf vanuit Nederland op vakantie gaat binnen Europa, dan merkt u de grote verschillen al tussen het eten in Nederland en Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Turkije, etc. China heeft een grondoppervlakte van ruim 9.500.000 vierkante kilometer. De temperatuursverschillen in het land zijn groot en ook de eetgewoontes verschillen enorm.

In hoofdlijnen is de culinaire gebieden in China in vier hoofdonderdelen te splitsen.

Het Noorden

In het noorden kan het erg koud worden. Zeker in de provincies Shandong en Mantsjoerije kan het dusdanig koud worden (-25 °C) dat  de maaltijden zijn gericht op warmte geven en calorieën. De noordelijke keuken van China staat dan ook bekend om zijn stevige gerechten met veel kool, uien, bonenpasta en knoflook. Dit wordt gecombineerd met pannenkoeken en deegwaren (en dus geen rijst). Men gebruikt hier ook veel rund- en lamsvlees en zuivelproducten die men in de rest van China veel minder gebruikt.

De keuken van Beijing is eigenlijk uitzondering hierop. Dit is ontstaan onder invloed van het keizerlijke paleis waar zeer verfijnde gerechten bereid werden.

Het Oosten

De keuzen van het oosten van China is fris en mild en men gebruikt zelden pepers of andere scherpe smaakmakers. Bekende gerechten uit het oosten zijn gemaakt met eend, vis en schaal- en schelpdieren. In deze streek besteed men ook veel aandacht aan de opmaak van de gerechten.

Het Zuiden

De keuken in het zuiden wordt gezien als de meest verfijnde en bijzonder smakelijk. Men gebruikt in het zuiden een heel groot scala aan ingrediënten die menig westerling zal afschrikken zoals hond, kat, rat, slang, schildpad, haaienvinnen, zeekomkommers, etc.

Het Westen

Het westen kenmerkt zich door gekruid en vurig eten. Vooral de keuken Sichuan is erg bekend. De spaande peper en de szechuanpeper worden veelvuldig gebruikt, maar ook azijn, sesamolie en bamboescheuten zijn zaken waar de meeste koks in Sichuan niet zonder kunnen.

 

Dit onderdeel is nog in ontwikkeling.

Als u een bijdrage wilt leveren aan de inhoud van dit onderdeel van de site, dan nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen.